Inleiding: wat is lokale SEO?

Lokale SEO is een vorm van zoekmachine optimalisatie waarmee je de online zichtbaarheid van je bedrijf in de lokale gemeenschap opbouwt en verbeterd. Dit type SEO is meestal moeilijker dan algemene SEO, omdat het afhankelijk is van sterke relaties met klanten en de lokale gemeenschap.

Inhoudsopgave

SEO

Voordat ik verder inga op lokale SEO, eerst even een klein stapje terug, wat is SEO nu eigenlijk?

SEO is een afkorting van Search Engine Optimisation, oftewel zoekmachineoptimalisatie.

Zoekmachineoptimalisatie is de strategie om je online aanwezigheid te vergroten en te verbeteren op een manier waarbij je website beter wordt gevonden door zoekmachines. SEO biedt veel voordelen voor een bedrijf, zoals hogere rankings in de zoekresultaten van zoekmachines, meer verkeer naar je website en groeiende naamsbekendheid.

Daarnaast is het in tegenstelling tot bijvoorbeeld adverteren op Google, Facebook of andere Social Media kanalen gratis en blijvend.

Het is een investering in tijd en het duurt over het algemeen langer voordat je resultaat van je inspanningen ziet, maar het resultaat is wel blijvend.

Dit in tegenstelling tot online adverteren. Als je online adverteert levert dat meteen meer bezoekers naar je website op, echter zodra je stopt met adverteren valt dat verkeer ook weer weg.

Als je door middel van SEO eenmaal hoog rankt in de zoekresultaten, blijft dat ook zo, zelfs jaren nadat je bijvoorbeeld een blogpost geschreven hebt die hoog scoort.

Er zijn in hoofdlijnen 4 soorten SEO te onderscheiden

  • On page SEO
  • Off page SEO
  • Technical SEO
  • Local SEO

In deze blogpost focus ik op lokale SEO, maar als je meer wilt weten over de andere 3 SEO’s, raad ik je aan mijn blogpost over de 4 vormen van SEO te lezen.

Lokale SEO

Het gebruik van “lokale SEO” wint aan populariteit in de digitale marketingwereld omdat het een effectieve strategie is gebleken voor lokale bedrijven. 

Het doel is om hoger te scoren in de Google zoekresultaten, waardoor je boven je concurrenten komen te staan die deze strategie niet toepassen. 

Het is bewezen dat lokale SEO meer verkeer en klant interesse genereert dan traditionele SEO-tactieken.

Het belang van lokale SEO in een tijdperk waarin Google’s zoekmachine koning is wordt steeds prominenter. 

Met een sterke lokale SEO kan je bedrijf meer zichtbaar zijn op Google Maps en andere populaire apps zoals Apple maps, Yelp en Foursquare.

Koop Lokaal, is een veelgehoorde term en iedereen heeft ook veel sympathie voor de lokale ondernemers in zijn omgeving en is bereid om lokaal te kopen.
Maar hoe vinden lokale zoekers lokale ondernemers?

Met andere woorden hoe maak je van lokale zoekers, lokale bezoekers en uiteindelijk uiteraard het liefst lokale kopers?

Dat is waar local SEO, of vertaald in het Nederlands, lokale SEO om de hoek komt kijken.

Dus, lokale seo kun je dan eigenlijk vertalen als lokale zoekmachine optimalisatie.

Of in meer woorden, 

Lokale SEO is de strategie om de online zichtbaarheid van lokale bedrijven te vergroten. Het is vergelijkbaar met organische SEO, maar met een toegevoegde geografische component.

Het is een tactiek waarbij het doel is dat jouw bedrijf bovenaan de zoekresultaten van zoekmachines wordt geplaatst wanneer een gebruiker zoekt naar zoektermen, woordgroepen of trefwoorden die verband houden met een specifiek geografisch gebied. 

Je wilt met name hoog scoren in de zoekresultaten van zoekmachines (SERP’s) voor lokale zoekopdrachten.

Wat is een lokale zoekopdracht?

Simpel gezegd is het het toevoegen van bijvoorbeeld een plaatsnaam, of de term ‘in de buurt’ aan je zoekwoord

Maar wat veranderd dat woordje lokaal nu precies in dit geval?

Nou, alles eigenlijk….

Ten eerste de pagina met zoekresultaten ziet er ineens heel anders uit en afhankelijk van de lokale zoekopdracht, zitten er ook nog onderlinge verschillen in.

Als ik zoek op auteur, krijg een basis pagina met zoekresultaten te zien:

lokale seo google zoekresultaten auteur
zoekresultaten auteur

Maar als ik daarentegen zoek op uitgeverij, krijg ik een heel ander resultaat te zien:

lokale seo google zoekresultaten uitgeverij
zoekresultaten uitgeverij

In het 2de voorbeeld zie je een deel van Google Maps met daaronder 3 uitgelichte uitgevers en de mogelijkheid om te klikken op Alles bekijken.

lokale seo google zoekresultaten alles bekijken
zoekresultaten alles bekijken

Zo zie je dus in 1 overzicht meteen heel veel informatie over een dienst of product en de bedrijven in die locatie die dit aanbieden. 

En als ik nu vervolgens op een specifiek bedrijf zoek, krijg ik weer een ander resultaat te zien:

lokale seo google zoekresultaten ncb utrecht
zoekresultaten NCB uitgeverij Utrecht

Google is ook heel goed in het onderscheiden in de intentie van de zoekopdrachten die je ingeeft, als ik bijvoorbeeld op mijn mobiele telefoon zoek naar basisschool, gaat Google er vanuit dat ik op zoek ben naar een basisschool in de buurt en toont me ook zo’n zelfde overzicht met een een kaart en 3 bedrijven.

Hieronder een voorbeeld van het resultaat op mijn mobiel.

lokale seo google zoekresultaten basisschool
zoekresultaten basisschool

Dit wordt ook wel de local-pack genoemd is iets wat Google dus automatisch laat zien in de zoekresultaten voor zoekwoorden met een lokale zoekintentie.

Voor wie is dit artikel bedoeld?

In een tijd waarin de meeste mensen op hun telefoon naar bedrijven zoeken, is het belangrijker dan ooit om een sterke lokale SEO-strategie te hebben. Lokale SEO is strategisch geoptimaliseerd voor de locatie van de gebruiker en zoekopdrachten in de buurt.

Dus ben je een ondernemer die afhankelijk is van klanten in de omgeving van je bedrijf, dan is lokale SEO zeker interessant voor je en zou ik zeker verder lezen.

Denk hierbij aan bijvoorbeeld tandartsen, fysiotherapeuten, garagebedrijven, administratiekantoren, boekhouders, advocaten, coaches, sportscholen, restaurants, schoonheidssalon, kappers, etc.

Type de dienst die je aanbied in Google’s zoekmachine en als er een local-pack wordt weergegeven in de zoekresultaten, dan merkt Google je aan als lokale ondernemer en wordt het tijd om aandacht te besteden aan je lokale SEO.

Het belang van lokale seo

Om een sterke lokale SEO-strategie te ontwikkelen, moet je als ondernemer begrijpen hoe je (potentiële) lokale klanten zoeken.

Dus welke zoekwoorden gebruiken ze en welke online marketing tools je kunt gebruiken, zoals Google Bedrijfsprofiel en Google Maps.

97% van de gebruikers zoeken eerst online om een lokaal bedrijf te vinden.

Het is geen geheim dat consumenten steeds afhankelijker worden van internet om producten, diensten en bedrijven te vinden. Maar wist je dat de meeste gebruikers de zoekfunctie gebruiken om bedrijven in de buurt te vinden? Local Search statistieken laten ook zien dat 54% van ons deze zoekopdrachten minstens één keer per maand uitvoert en dat 12% elke dag naar een lokaal bedrijf zoekt.

Lokale vindbaarheid

Je lokale vindbaarheid is in grote mate afhankelijk van hoe je je Google Bedrijfsprofiel opzet. Je Google Bedrijfsprofiel is een essentiële tool in je lokale SEO strategie. Het is dus van belang om je profiel op te zetten en te optimaliseren.

Lokale seo tips

Heb je nog geen Google Bedrijfsprofiel? Dan is het zaak om deze te claimen en je bedrijfsgegevens in te vullen.

Het kan zijn dat Google al een bedrijfsprofiel voor je heeft aangemaakt op basis van de gegevens die Google online over je bedrijf gevonden heeft.

Om dit te controleren, zoek je naar je bedrijf op Google.

Zie je vervolgens een panel aan de rechterkant van de zoekresultaten, dan heeft Google al een bedrijfsprofiel voor je opgezet. 

google zoeken ben je eigenaar
Ben je eigenaar van dit bedrijf?

Het is dan als jouw als eigenaar om dit profiel te claimen door op de “Ben je eigenaar van dit bedrijf?” link te klikken.

google bedrijfsprofiel claimen
je bedrijfsprofiel claimen

Je kunt ook rechtstreeks naar de Google Bedrijfsprofielmanager gaan en daar te zoeken naar je bedrijf en je profiel aanmaken.

google bedrijfsprofielmanager inloggen
bedrijfsprofiel manager inloggen

Ik heb een uitgebreide blogpost geschreven waarin ik stap voor stap uitleg hoe je dit het beste kunt doen met alle belangrijke punten waar je op moet letten om je profiel optimaal in te zetten als marketing tool.

Daarnaast heb ik een heel aantal tips & tricks op de website staan die je kunnen helpen. En daar blijft het niet bij, ik zal nieuwe tips en blogposts blijven toevoegen.

Vergeet dus niet om je in te schrijven voor onze nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft zodra we weer een nieuwe blogpost plaatsen. 

Lokale seo optimalisatie

Als je zeker wilt zijn dat je profiel zo effectief mogelijk is opgezet, bieden we een gratis audit aan.

Vraag nu je gratis audit aan, en je ontvangt een diepgaande analyse, geschreven in gewoon Nederlands. 

In het rapport vind je precies wat er mis is met je Google Bedrijfsprofiel en hoe je deze problemen op kunt lossen. 

Op die manier komt je vermelding hoger in Google en zullen meer mensen je bellen, je website bezoeken en je bedrijf bezoeken.

We vertellen je hoe:

  • Je GBP-vermelding in kunt zetten voor meer gerichte telefoontjes, meer bezoekers naar je website en meer bezoekers voor je (fysieke) winkel of bedrijf.
  • Je Google Bedrijfsprofiel kunt optimaliseren zodat je bezoekers geïnteresseerd raken en je ze kunt vertellen waarom ze zaken met jou zouden moeten doen.
  • Je hoger komt in Google dan je concurrentie en zo je online zichtbaarheid vergroot.

Vraag je gratis GBP audit aan door nu het formulier in te vullen.

Met dit rapport in de hand kun je zelf je profiel verder optimaliseren.

Waarom gratis?

Omdat je ons misschien nog niet zo goed kent en aangezien wij op zoek zijn naar lokale ondernemers die meer lokale klanten aan willen trekken.

We wil aantonen dat wat we aanbieden werkt.

Ik kan me voorstellen dat je hier niet direct zelf de tijd voor hebt, of dat je terughoudend bent omdat je niet weet of het wel werkt.

Wij kunnen je daar uiteraard bij helpen door de punten uit het rapport voor je aan te passen op je Bedrijfsprofiel.

Het optimaliseren van je Google Bedrijfsprofiel kost normaal gesproken eenmalig €299.

Maar als je geïnteresseerd bent, wil ik je graag een bijzonder aanbod doen.

We implementeren de voorgestelde wijzigingen uit het rapport voor een eenmalig bedrag van €149 en je krijgt ook een aanbieding om voor 3 maanden met mij samen te werken om deze verbeteringen door te voeren en in de gaten te houden tegen een sterk gereduceerd tarief.

Werkt het daarna niet? even goede vrienden.

Maar werkt het wel dan zal ik dat resultaat delen met mijn volgers en jouw bedrijf uitgebreid noemen en de hemel in prijzen.

Dus ik hoor graag van je, begin met het opvragen van het gratis auditrapport en we sturen je het rapport toe.

Deel dit bericht
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over local SEO en ontvang de nieuwe tips in je inbox.

Laat een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dank je wel dat je een reactie achter wilt laten op deze blogpost. Bedenk wel dat reacties worden gemodereerd in overeenstemming met ons Reactiebeleid.

Vraag je gratis Google Bedrijfsprofiel Audit aan

Vraag nu je gratis audit aan, en je ontvangt een diepgaande analyse, geschreven in gewoon Nederlands. In de audit vind je precies wat er mis is met je Google Bedrijfsprofiel en hoe je deze problemen op kunt lossen. Op die manier komt je vermelding hoger in Google en zullen meer mensen je bellen, je website bezoeken en je winkel bezoeken.

We vertellen je hoe je:

  • Je GBP-vermelding in kunt zetten voor meer gerichte telefoontjes, meer bezoekers naar je website en meer bezoekers voor je (fysieke) winkel.
  • Je Google Bedrijfsprofiel kunt optimaliseren zodat je bezoekers geïnteresseerd raken en je ze kunt vertellen waarom ze zaken met jou zouden moeten doen.
  • Je hoger komt in Google dan je concurrentie en zo je online zichtbaarheid vergroot.

Vraag je gratis GBP audit aan door nu het formulier in te vullen.